Για να καταλάβω !!!!

Posted: 27 Ιουλίου, 2009 in Χωρίς κατηγορία

img-14222355xkq

Θα πρέπει να φυλάγομαι από τους άλλους ??

Θα πρέπει να είμαι καχύποπτος με τους ανθρώπους ???

Τότε το πρόβλημα είναι οι άλλοι και όχι εγώ, τι ψάχνουμε λοιπόν το κλείσαμε.

Σύνηθες φαινόμενο και πρακτική να ευθύνονται για όλα οι “άλλοι” και εμείς να είμαστε τα θύματα .

Είναι την στιγμή που η σοφία και η σύνεση μετατρέπεται σε ανοησία.

Έχουμε πολλές δικαιολογίες και τις χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν για να κρυβόμαστε  πίσω από αυτές  ,ρίχνοντας την ευθύνη στην μοίρα μας και στους κακούς “άλλους” , αιτιολογώντας έτσι τις πράξεις μας.

Φιλαυτία και ευδαιμονισμός είναι  η εύκολη λύση στο υπαρξιακό πρόβλημα του ανθρώπου , κινήσεις άμμεσα εξαρτώμενες από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Κάπου εκεί πολύ εύκολα χάνεται το μέτρο ,και το μέτρο καταλύεται όταν κάτι αρχίζει να απορροφά την δύναμη μας .

Σταματούμε  την  εξέλιξη μας ως δυναμικές υπάρξεις που είμαστε , και είναι σίγουρο ότι έχουμε φοβερές δυνάμεις , το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη πνευματική σπίθα για να ανάψουν. Βρείτε την !!!

Ανάλογα πως θα αντιμετωπίσεις αυτό που συναντάς στην πορεία σου  , θα σου σταθεί εμπόδιο ή σκαλοπάτι,είναι θέμα διάκρισης ,αυτογνωσίας ,  συνολικής ωρίμανσης ,και άλλων καλών .

Επιγραμματικά , για ότι συμβαίνει γύρω μου αποκλειστικά υπεύθυνος είμαι εγώ , είναι δημιούργημα των αδυναμιών μου , δεν ρίχνω το φταίξιμο αλλού , αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου  .

 

Θα πρέπει να ξέρεις ότι αν σε ενδιαφέρει να τα βρεις με τον εαυτό σου , δεν θα το ανακαλύψεις σε άλλους ανθρώπους , ούτε θα στο δώσουν σαν έτοιμη εξήγηση κάποια   βιβλία .

Αλλά και πάλι , έστω ότι ανακάλυψες κάτι……… μετά τι ??

Θα ακολουθήσεις κάποια συνταγή εσωτερισμού ?

Αυτό που ψάχνεις υπάρχει μέσα σου , δεν θα το βρεις πουθενά αλλού .

Το χρήσιμο είναι να ανακαλύψεις την αιτία και όχι να κάνεις υποθέσεις για αυτήν ,ίσως έτσι όμως να ανακαλύψεις μία ζωή σπαταλημένη, και αυτό πραγματικά πονάει  !!!!!!

Κατά την δική μου άποψη ότι βιώνουμε είναι πραγματική γνώση …. ουσιαστική …. χρήσιμη…. δεν αρκεί να πιστεύω, να βγάζω λογικά συμπεράσματα , και να’ χαμε να λέγαμε .

Δύναμη είναι ότι ζούμε , οι ασκήσεις επί χάρτου πάνε στράφι  μπροστά στην  πραγματικότητα της ζωής , εκεί τελειώνει το διανοητικό θερμοκήπιο που ζούσαμε μέσα του ασφαλείς μέχρι τότε ,δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας πια, παρά μόνο απομυθοποίηση .

 

Αρκετά !!!

Χαιρετώ σας

Σχόλια
  1. Ο/Η Lady of Avalon λέει:

    H ζωή από τη θεωρία στην πράξη απέχει πολύ. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Υπάρχουν μόνο εναλλακτικές επιλογές… Διαλέγουμε μια και ζούμε μια ζωή με τις συνέπειές της. Οπότε για όλα φταίμε εμείς οι ίδιοι και κανείς άλλος και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό και σταματήσουμε να κλαιγόμαστε τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους μας.Καλή σου μέρα Βασίλη!

  2. Ο/Η Άρτεμης λέει:

    Γύρο μας υπάρχουν λογιών-λογιών άνθρωποι….Το αν πρέπει η όχι….να φυλασσόμαστε από κάποιους και το πως…….είναι στην ιδιοσυγκρασία και στα βιώματα του καθενός…από εμάς….Ακόμη …σημαντικός λόγος είναι το πώς το λαμβάνει ο καθένας μας σαν δεδομένο…καχυποψία….Π.χ.Ναι….είμαι καχύποπτη με τα παιδάκια στα φανάρια που με αποσπούνε ένα χρηματικό ποσό ….…με τον τρόπο τους ….και συγχρόνως ….είμαι καχύποπτη ….στο ότι τα εκμεταλλεύονται…….κάποιοι άλλοι….και έτσι πράττω σύμφωνα με την συνείδησή μου….χωρίς να νοιώθω ….…θύμα αλλά ούτε και θύτης….απλά ως άνθρωπος με δικαίωμα επιλογής…….ίσως και προστασίας για τα ίδια τα παιδιά …αλλά και για εμένα….Η Ευθύνη της ωριμότητας μας ….δεν είναι η σοφία που ωφελεί μόνο τον εαυτό μας…Π.χ.Ένα μυρμήγκι είναι ένα σοφό πλάσμα …για τον εαυτό του ….έτσι …???Αλλά είναι βλαβερό σε ένα περιβόλι ή έναν κήπο….!!!!θεωρώ …ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι πιστός στον εαυτό του……τόσο όσο δεν θα είναι ανέντιμος προς τους άλλους….Κάπου εκεί …πιστεύω ότι χάνεται και το μέτρο αλλά και η δύναμή μας που σοφός αναφέρεις…Όπου το μέτρο και η δύναμη …θέλει πολύ συζήτηση….Η πνευματική σπίθα ….κατά εμένα ….είναι η θεωρία….όπου και σαφώς από μονή της ….…δεν κάνει τίποτα…αν δεν συνοδεύεται και από την πράξη….Το χρονικό όριο που θα δώσεις για την διεκπεραίωση της πράξης ….…είναι αυτό που αρμόζει στο στρατηγικό σχέδιο του κάθε στρατηγού….….όπου σαφώς… στρατηγοί ….είμαστε…ο κάθε ένας από εμάς…και πάντα με δική μας ευθύνη….Ναι η Ζωή είναι ένας μικρός πόλεμος….!!!Βασίλη μου…έχω να πω πολλά…αλλά το σταματάω και εγώ…..εδώ….Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα ….καλέ μου….

  3. Ο/Η - λέει:

    για να καταλάβω!!!πότε εβαλες αυτην την ανάρτηση?μπηκα κλέβω μια ατάκα σου και σε γλυκο-καληνυχτώ!»Ανάλογα πως θα αντιμετωπίσεις αυτό που συναντάς στην πορεία σου , θα σου σταθεί εμπόδιο ή σκαλοπάτι,είναι θέμα διάκρισης ,αυτογνωσίας , συνολικής ωρίμανσης ,και άλλων καλών .»

  4. Ο/Η Βασίλης λέει:

    Καλή η φιλοσοφία και τα δόγματα αλλά μόνο η καθημερινή πραγματικότητα θα μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε με την ίδια μας την ζωή .Καλή η θεωρία και οι γνώσεις αλλά το να βρώ εξηγήσεις για όλα τα μυστήρια του κόσμου , δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποκτήσω και αυτογνωσία .Άλλο οι γνώσεις , και άλλο πραγματική γνώση του εαυτού μου .Μπλά μπλα μπλα μπλα …!!!Δεν κλέβεις φίλη style ….δανείζεσαι !

  5. Ο/Η Thanasis- λέει:

    Η ζωή είναι ένας μικρός ακήρυκτος πόλεμος..Με τις μάχες της ,τις συμμαχίες της,τους εξοπλισμούς της,τις προδοσίες της,τις μηχανοραφίες της και τόσα άλλα που την κάνουν να είναι ποικίλη και θελκτική!!!! Το ότι ζω είναι ένα μικρό θαύμα,αλλά δεν θέλω να το χρωστάω σε κανένα δόγμα,σε κανένα επίγειο αντιπρόσωπο καμιάς θρησκείας…Ευγνωμοσύνη χρωστώ στους γεννήτορες και στην άγνωστη δύναμη που διέπει τα πάντα…Το πως και αν θα επιβιώσεις σε ποιοτικά πλαίσια καθημερινότητας,είναι αποτέλεσμα της νοημοσύνης σου και των συγκυριών που θα συναντήσεις…Καλό απόγευμα Βασίλη….Η Θεσσαλονίκη είναι κομμάτι της καρδιάς μου….

  6. Ο/Η Contessa's λέει:

    Συμφωνώ μαζί σου μέχρι τελευταίας ρανίδας….. Συνήθως αυτό συμβαίνει….να επιρρήπτουμε τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, πλην του εαυτού μας.Όμως για να γίνει αυτό που λες, δηλαδή η ανάληψη των ευθυνών από εμάς σα μόνοι και κύριοι υπαίτιοι των όσων συμβαίνουν, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια εσωτερική ενδοσκόπηση, μια βαθιά αυτοκριτική ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις όποιες αδυναμίες και τα λάθη μας….Και μετά να τα αναγνωρίσουμε κι ει δυνατόν, να τα διορθώσουμε…..Με μικρά βήματα κάθε φορά…. Η επίγνωση των ατελειών μας και των ανθρώπινων αδυναμιών, είναι ένα σοβαρό ζήτημα και καθόλου απλό…..Χρειάζεται αρκετή εσωτερική δουλειά για να επιτευχθεί…..Όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο……Όχι μόνο για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά για να είμαστε άνθρωποι με Α κεφαλαίο…Καλό σου βράδυ Βασίλη και μπράβο για τις πάντα πολύ σημαντικές αναρτήσεις σου!!!! :))

  7. Ο/Η Vasso λέει:

    μεγάλη λέξη το βίωμα, Βασίλη… πέρα από την περιπέτεια και την εμπειρία…….μετά από την απομυθοποίηση… γράφουμε την δική μας ιστορίαΚαλό σου Βράδυ

Σχολιάστε